Атанас Славов: Основен дефицит в политическата ни система е носенето на отговорност

07/12/2016

http://www.bitelevision.com/atanas-slavov-osnoven-defitsit-v-politicheskata-ni-sistema-e-noseneto-na-otgovornost/

Един от основните дефицити в нашата политическа система е носенето на отговорност, категоричен е преподавателят по Конституционно право Атанас Славов, който бе гост в предаването „Жива връзка“ по Би Ай Ти.

„Оставката на правителството беше плод не на вот на недоверие в парламента, а на желанието на министър-председателя да подаде оставка и да се стигне до предсрочни избори . В утвърдените демокрации в такава ситуация се стига до бързи предсрочни избори. Т.е. президеннът разпуска парламента, правителството, което е подало оставка, продължава да работи в оставка до провеждането на избори, а новоизбраният парламент може да препотвърди подкрепа за кабинета. Този модел липсва в България“, подчерта Славов.

По думите му, ако подобна система бъде приета в България, ще се носи ясна политическа отговорност и няма 3-4 месеца да бъдем в политически консултации, турболенции и служебни правителства с неясна легитимация.

„Тази система работи в утвърдените парламентарни демокрации. При нея логиката е, че както парламентът може да гласува вот на недоверие на правителството и това е формата на контрол, то така и правителството може да постави парламента в ситуация или да подкрепи политиката му, или да бъде разпуснат и да се стигне до нови избори. Това е част от механизма за взаимен контол и възпиране на властите, който не е завършен в българския модел“, обясни Славов.

По думите му нито една от водещите политически партии не е подкрепила подобна идея и тя дори не е част от конституционния дебат. Доколкото сега нещата се решават в сложни преговори при закрити врати, правят се някакви договорки, печели се време, може и да им е изгодно за голяма част от партиите, допълни той.

„Най-разумното в ситуацията, в която се намираме, правителството в оставка да бъде преназначено като служебен кабинет или да продължи работа до встъпването в длъжност на новия президент, който да назначи служебен кабинет. Това е най-безболезненото, защото всичко останало би тласнало страната в още повече несигурност“, изтъкна преподавателят.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s